HR_campaign-.jpg

Ben jij mijn verkeersheld?

Fietsende kinderen zijn de meest kwetsbare groep weggebruikers. Veel volwassen fietsers houden
te weinig rekening met fietsende kinderen, die de fietskunst nog moeten leren. Wij zoeken daarom verkeershelden die het goede voorbeeld geven in het verkeer.

Gedragsverandering
Een gedragsverandering op straat is daarom nodig om van Utrecht een veilige en plezierige fietsstad te maken. Daar profiteren niet alleen de kinderen van maar ook de andere weggebruikers.

Teken de petitie!
Daarom starten wij, de verkeersouders ODBS Puntenburg, een petitie waarin we de gemeente Utrecht vragen om een campagne te starten om alle fietsers in Utrecht bewust te maken van hun voorbeeldrol op straat.  Zodat alle Utrechtse kinderen de ruimte krijgen om te leren fietsen en de fietskunst af te kijken. De verkeershelden worden daarbij ondersteund door maatregelen zoals de beste verkeersregelaars, die kinderen en andere kwetsbare weggebruikers de weg wijzen en egoïstische fietsers corrigeren op hun gedrag. Doe met ons mee en teken de petitie!

Verkeershelden.nl is een initiatief van de verkeersouders ODBS Puntenburg.
verkeersouders.puntenburg@gmail.com

Ben jij een verkeersheld? Bekijk het verhaal van 10 kinderen.

Fietsen moet overal mogelijk zijn, veilig en zonder angst’ - Pete Jordan

 

Wij maken er ons sterk voor.

Voor meer helden in de stad. Helden die snappen dat wij nog geen PRO fietsers zijn. En het net als iedereen moeten leren door het te doen.  Geef dus wat vaker het goede voorbeeld. Heb geduld met ons, dat hebben ze vroeger met jullie ook gehad. 
Dankjewel.

 
 

Hoe word jij een verkeersheld?

 

Kinderen zijn de meest kwetsbare groep weggebruikers. Vanaf 4 jaar fietsen ze al op hun eigen fietsje naar school. Naast papa of mama – die dit ook heel spannend vinden -  trotseren zij elke dag de verkeersjungle, die wij voor ze gecreëerd hebben. Kruispunten, stoplichten, fietspaden, zebrapaden, regels en omleidingen. En heel veel andere fietsers, auto’s en bussen. Het valt voor een kind niet mee om dat allemaal te snappen. Dat hoeft ook nog niet. Gelukkig fietsen ze zo’n 200 dagen per jaar naar school – en weer naar huis – om elke dag beter te leren fietsen. 

De verkeersregels leren
Ouders leren hun kroost dat je geduld moet hebben, dat je niet moet haasten, dat je niet door rood moet rijden, dat je richting aan moet geven, dat je je licht in orde moet hebben en vriendelijk moet zijn in het verkeer. So far so good. Ondertussen gaan echter steeds meer fietsers er - bewust of onbewust - vanuit, dat zij alleen op de weg zijn. Zij rijden doelgericht door rood en wurmen zich op drukke kruispunten tussen bussen door die vast staan. Je moèt immers je trein halen of op tijd op je werk zijn. Zebrapaden… zijn dat die witte strepen? Klopt, ooit geleerd dat je daarvoor moet stoppen. Maar niet in Utrecht! En rechts voorrang geven doen we al heel lang niet meer. We gedragen ons als gekken en houden geen rekening met kinderen die de fietskunst nog moeten leren. 

Kinderen doen ons na
Dat kinderen de regels niet meer snappen omdat niemand zich er aan houdt, is ons probleem niet. Dat kinderen ons op zekere dag nadoen in het verkeer en net zo anarchistisch gaan fietsen als wij zelf, zal ons een zorg zijn. Fietsen leer je van je ouders! En ze hebben toch verkeerslessen op school?

Gezocht: verkeershelden!
Gelukkig zijn er ook nog mensen die wel snappen dat ze het goede voorbeeld horen te geven. Ze stoppen netjes voor rood, geven rechts voorrang en vragen vriendelijk of ze mogen inhalen. Zij begrijpen dat je als papa of mama naast je kind fietst, want die kleuter moet het nog leren. Natuurlijk houd je daar rekening mee en ga je niet lopen schelden! Deze fietsers willen wij eren. Het zijn onze helden! En jij kunt er ook één worden. 

Wij vragen aan de gemeente of ze gaan helpen om alle fietsers in Utrecht bewust te maken van hun voorbeeldrol op straat. Zodat de kinderen alle ruimte krijgen om te leren fietsen en de fietskunst van jou af kunnen kijken. 

En begin je NU om ook zelf het goede voorbeeld geven? Als verkeersheld ben je goed bezig!

 
Echte helden geven het goede voorbeeld.
— Bo, groep 8
Een held rijdt niet door rood.
— Lowa, groep 4
Was iedereen in de stad maar een held.
— Puk, groep 4
Een held scheldt je niet uit.
— Constantijn, groep 8
HR_campaign-2-.jpg
 

Ben jij mijn held?